make-up verwijderen

7 tips om je make-up te verwijderen

Het verwijderen van make-up is een essentieel onderdeel van een goede huidverzorgingsroutine. Het belangrijkste zelfs! En zoals ik altijd zeg: mooie make-up begint bij een goede verzorging van de huid. Dus daarom geef ik je in deze blog 7 tips om je make-up zo goed mogelijk te verwijderen.

Waarom je make-up verwijderen?

Laten we nog een keer op een rijtje zetten waarom het zo belangrijk is om je make-up te verwijderen:

  • Het niet verwijderen van make-up kan leiden tot verstopte poriën. Door make-up te verwijderen, verwijder je ook vuil, bacteriën en talg. Hierdoor vermindert de kans op huidproblemen.
  • Make-up kan de poriën van je huid afsluiten, waardoor je huid niet goed kan ademen. Door ’s avonds je make-up te verwijderen, kan je huid ademen. Dit draagt bij aan een gezondere en stralende huid.
  • Langdurige blootstelling aan make-up kan de huid beschadigen en vroegtijdige veroudering veroorzaken. Denk aan fijne lijntjes, rimpels en verslapping van de huid. Door make-up te verwijderen, geef je je huid de kans om te herstellen en te regenereren. En dit vermindert de tekenen van veroudering.
  • Door regelmatig make-up verwijderen, verwijder je ook dode huidcellen. Dit helpt de huidtextuur te verbeteren en je huid glad en gehydrateerd te houden.

Kortom, het verwijderen van make-up is hartstikke belangrijk voor een mooie huid. En dus een goede basis voor mooie make-up. En nu: op naar de tips!

1. Kies de juiste make-up reiniger

Het kiezen van de juiste make-up reiniger is de eerste stap . Zorg ervoor dat je reiniger past bij je huidtype (zie ook mijn blog ‘Droge huid in je gezicht? Tips voor een goede huidverzorging‘) en de soorten make-up die je draagt. Zo gebruik ik zelf graag een olie of balm reiniger voor het verwijderen van waterproof make-up. Micellair water is geschikt voor het verwijderen van lichte make-up. Let er wel op dat je, óók als je micellair water gebruikt, je huid nog een keer moet reinigen. Dit is namelijk als het ware ‘zeepwater’, en daardoor niet goed als het op je huid blijft. Zie ook punt 2 over de double cleanse.

Kijk ook goed wat voor product je zelf prettig vindt. Iedereen kan wel olies aanraden, maar als jij dat niets vindt, ga je het niet gebruiken.

Ikzelf ga voor Clinique Take the Day Off. Ik heb een tijdje de olie gehad, nu heb ik de balm. Allebei echt top! Liever een lotion? Al meer dan een decennium gebruik ik Nivea Waterproof Oogmake-up Remover.

2. Double cleans

Je make-up verwijderen en je gezicht reinigen zijn twee verschillende dingen. Het verwijderen van make-up is de eerste stap. Hiermee reinig je gezicht van foundation, mascara, en oogschaduw. Daarna gebruik je ook nog een reiniger om je huid zelf te reinigen. Op deze manier wordt je huid optimaal gereinigd. En nogmaals: dus óók als je micellair water hebt gebruikt!

Op zoek naar een goede tweede cleanse? Ik ben fan van de Simple Hydraterende Gezichtsreiniger van Simple, te koop bij Kruidvat.

3. Geef speciale aandacht aan je ogen

De make-up op en rond je ogen is vaak het lastigste om te verwijderen, vooral als je (waterproof) mascara en eyeliner draagt. Tegelijkertijd zijn je ogen ook het meest delicate deel van je gezicht. Daarom is het belangrijk om de huid rondom je ogen zachtjes te behandelen. Voor waterproof make-up werkt een balm of olie het beste. Een andere optie is om het watje met je reinigingsproduct een korte tijd zachtjes tegen je oog gedrukt te houden, zodat het even kan inwerken. Lastige plekjes die niet weggaan kun je het beste met een wattenstaafje weghalen.

Wist je dat er herbruikbare wattenstaafjes zijn? Zoals LastSwab, te koop bij ecomondo.nl.

4. Gebruik herbruikbare watjes, washandjes of een make-up eraser

In navolging van de hierboven genoemde herbruikbare wattenstaafjes: verminder je ecologische voetafdruk door herbruikbare alternatieven te gebruiken. Dit zijn milieuvriendelijke opties die net zo effectief – of soms zelfs effectiever – zijn in het verwijderen van make-up. Bovendien is het vaak fijner voor je gezicht. Ik gebruik voor het reinigingen van mijn ogen vaak een herbruikbaar watje, en met een washandje haal ik de rest van mijn make-up eraf. Extra tip: gebruik warm water op het washandje, en leg het even op je gezicht. Zo doe je een mini-stoom.

Ikzelf gebruik de watjes van Myfoodways. Ze zijn prima en komen in een handige houder. Ik vind een make-up eraser wel beter werken. Deze kun je vaak goedkoop krijgen bij de TK Maxx.

5. Reinig grondig en neem de tijd

Waar ik mezelf ook nog wel eens op betrap, is dat ik eigenlijk alleen de reinigingsolie verspreid over mijn gezicht, en het er dan al weer afhaal. Maar nadat je het verspreid hebt, komt pas echt het reinigen. Neem dus de tijd om het product overal goed in te masseren en op deze manier je make-up daadwerkelijk te verwijderen.

6. Maak er een ritueel van

Voor een makeup artist duik ik verbazingwekkend vaak m’n bed in zonder mijn make-up te verwijderen. Aan het eind van de dag ben je moe, en is je tanden poetsen vaak wel genoeg. Omdat ik weet hoe slecht het is om met je make-up op te slapen, ben ik onlangs weer heel erg strikt geworden op het verwijderen van make-up voor het slapen gaan. Ik word er tenslotte ook niet jonger op. Eén van de dingen die hierbij helpt, is om er een leuk ritueel van te maken. Net zoals ik het aanbrengen van make-up een self-care moment vind, zie ik het verwijderen van make-up nu ook zo. Ik doe een kaarsje aan, luister naar een leuke podcast of ontspannen muziekje, en neem echt even de tijd voor mezelf.

7. Reinigingsdoekjes langs je bed

Lukt het je toch een keertje niet om het te doen? Zorg dan voor reinigingsdoekjes naast je bed. Laat ik wel duidelijk maken dat ik absoluut geen fan ben van deze doekjes. Ze zijn niet goed voor je huid en afschuwelijk voor het milieu. Maar als de keuze is tussen je gezicht niet reinigen, of deze doekjes, dan kies ik toch voor deze doekjes.

Make-up verwijderen als een pro!

Met deze 7 tips kun je voortaan je make-up verwijderen als een pro. Zo geef je je huid de kans om te ademen, te herstellen en te vernieuwen terwijl je slaapt. Een goed gereinigde huid is de beste basis voor mooie make-up! Dus, onthoud, neem elke avond de tijd om je make-up te verwijderen en je gezicht te reinigen.