droge huid gezicht

Droge huid in je gezicht? Tips voor een goede huidverzorging

Een droge huid in je gezicht: dat is niet prettig. Het kan ongemakkelijk en trekkering aanvoelen. Bovendien zorgt een droge huid er voor dat je make-up niet mooi zit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken. In dit artikel geef ik je tips voor een goede gezichtsverzorging. Ook jij kunt een gehydrateerde en stralende huid krijgen!

Verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid

Het is belangrijk om eerst vast te stellen of je huid droog is of vochtarm. De oorzaken voor beide situaties zijn anders, en daardoor verschillen ook de oplossingen.

Een droge huid is een huidtype dat van nature te weinig huidvetten produceert. Daardoor is het moeilijker voor je huid om vocht vast te houden. Als resultaat kan je huid schilferig en ruw aanvoelen. Dit huidtype is gebaat bij vochtregulerende gezichtsverzorging.

Vochtarm is een toestand waarin je huid tijdelijk vocht verliest. Dit is ongeacht je huidtype. Dus ook een vette huid kan vochtarm zijn. Een vochtarme huid komt vooral door onvoldoende waterinname, verkeerde huidverzorgingsproducten en het weer (koud/warm). In tegenstelling tot een droge huid is dit een tijdelijke toestand. Een vochtarme huid heeft behoefte aan vochtvasthoudende gezichtsverzorging.

Vochtarm is een toestand waarin je huid tijdelijk vocht verliest. Dit is ongeacht je huidtype. Dus ook een vette huid kan vochtarm zijn. Een vochtarme huid komt vooral door onvoldoende waterinname, verkeerde huidverzorgingsproducten en het weer (koud/warm). In tegenstelling tot een droge huid is dit een tijdelijke toestand. Een vochtarme huid heeft behoefte aan vochtvasthoudende gezichtsverzorging.

In dit artikel geef ik tips voor allebei, omdat het voor veel mensen niet duidelijk is of ze een vochtarme huid hebben of een droge huid. Ook werken veel van de producten die hierin vermeld worden voor allebei.

Een droge huid van de zon?

Het warme weer kan een negatieve invloed hebben op je huid. Langdurige blootstelling aan de zon vermindert het natuurlijke vochtgehalte. Dit kan leiden tot uitdroging van de huid. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt. Dit beschermt je gezicht tegen schadelijke UV-stralen.

Heb je een droge huid – of is het eczeem?

Soms wordt een droge huid verward met eczeem of andersom. Dit komt omdat de symptomen nagenoeg hetzelfde zijn. Eczeem is echter een chronische huidaandoening die ontsteking en jeuk kan veroorzaken. Als je twijfelt of je een droge huid hebt of dat er meer aan de hand is, raadpleeg dan een dokter.

Hoe kun je een droge huid hydrateren

Het hydrateren van je huid is essentieel om uitdroging te voorkomen. Met de volgende tips kun ook jij je droge huid hydrateren:

  • Drink voldoende water. Als je te weinig water drinkt, staat je huid al met 1-0 achter.
  • Gebruik een milde gezichtsreiniger. Kies voor een zachte, zeepvrije reiniger die je huid niet van essentiële oliën berooft.
  • Exfolieer voorzichtig. Regelmatig exfoliëren helpt bij het verwijderen van dode huidcellen. Je kunt echter ook te vaak of met te agressieve middelen exfoliëren. Hierdoor kun je je huid strippen van haar natuurlijke oliën.
  • Gebruik een hydraterende crème. Breng dagelijks een vochtregulerende crème aan.
  • Vermijd hete douches: Langdurig douchen met heet water kan je huid uitdrogen. Kies liever voor lauwwarm water en beperk je douchetijd.
droge huid hydrateren

Droge huid rond je ogen

De huid rond je ogen is dunner en gevoeliger dan de rest van je gezicht. Hierdoor is deze huid extra vatbaar om uit te drogen. Om een droge huid rond je ogen te voorkomen, kun je het beste een oogcrème gebruiken. Deze zijn speciaal geformuleerd voor dit delicate gebied. Bovendien helpen ze vaak ook om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Mooi meegenomen toch?

Welke producten gebruiken bij een droge huid

Bij het kiezen van producten voor je droge huid, is het belangrijk om te zoek naar producten die:

  • hydrateren
  • geen uitdrogende stoffen bevatten (zoals alcohol)
  • mild zijn, zodat de natuurlijke oliën van je huid niet verwijderd worden.

Sommige links zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via deze link. Jij betaalt hier niets extra’s voor. Het helpt mij om goede content te blijven maken.

Gezichtsreiniger

Veel mensen gebruiken micellair water om hun gezicht te reinigen. Af en toe kan het geen kwaad, maar ik zou dit niet als je standaard reiniger gebruiken. Door de stoffen in micellair water en doordat je het op je gezicht laat zitten, kan het de huid uitdrogen.

Kies daarom voor een olie- of balmreiniger voor het verwijderen van je make-up of zonnebrand.

Daarna kun je voor een milde wascrème gaan zoals:

Exfoliant

Ook als je een droge huid hebt, is het belangrijk om te exfoliëren. Doe het bijvoorbeeld om de dag, of slechts een paar keer per week. Kies voor een AHA (alphahydroxyzuren), zoals glycolzuur.

(Hierbij maar één optie, omdat ik als exfoliant nooit iets anders dan Paula’s Choice zal aanraden.)

Hyaluronzuur

Bij een droge huid kan een hyaluronserum niet ontbreken. Hyaluronzuur kan tot 1000 keer zijn gewicht aan vocht vasthouden. Ook onttrekt het vocht uit de omgeving. Daarom raad ik altijd aan om het op een vochtige huid aan te brengen.

Het broertje van hyaluronzuur is polyglutaminezuur. Dit kan 4 keer meer vocht vasthouden dan een hyaluronzuur. Je kunt dit kopen van de Inkey List.

Moisturizer

Voor een droge huid is vooral een moisturizer erg belangrijk. Hiermee houd je vocht vast in de huid, en deze heeft een wisselwerking op de oliën die aanwezig zijn.

Gezichtsolie

Een fijne extra voor een droge huid is een gezichtsolie. Natuurlijke oliën zoals jojoba of argan helpen om je huid extra te voeden.

Gezichtsmasker

Ook is het aan te raden om wekelijks een gezichtsmasker te gebruiken. Al jaren is de Origins – Drink up intense overnight mask mijn absolute favoriet.

Je droge huid verzorgen

Ik hoop dat je met deze tips en producten weet hoe je jouw droge huid het beste kunt verzorgen. Belangrijk is om consequent te zijn. Je huid heeft iedere ochtend en avond aandacht nodig. Een gezonde, goed gehydrateerde huid is de basis voor mooie make-up.

Lees ook de blog ‘Ontdek de beste foundation voor een stralende oudere huid‘.