Hoe make-up een self care ritueel werd in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan: een wonderlijke plek om je meer in make-up te gaan verdiepen. Niet op de laatste plaats omdat er geen Etos is waar je mascara kunt kopen, of een Douglas om een nieuw oogschaduwpalet uit te zoeken. Toch was het in Zuid-Soedan waar make-up een vorm van self care voor me werd.

Wat vond ik het spannend, naar Zuid-Soedan vertrekken. Ik was slechts één keer buiten Europa geweest en ik wist niet goed wat me te wachten stond. Nooit had ik gedacht uiteindelijk vier jaar daar te blijven. Al helemaal niet omdat een maand nadat ik was aangekomen, er een burgeroorlog uitbrak. Daar had ik me niet voor aangemeld! Maar het werk was interessant en hard nodig. Het was leerzaam voor me om me in een andere cultuur te begeven, en omringd te worden met collega’s van over de hele wereld. Ik had een hechte gemeenschap om me heen en goede vrienden – met sommigen ben ik tot op de dag van vandaag bevriend. En iedere zes weken vakantie was een leuke bonus.

Toch kan ik niet ontkennen dat het ook vier zware jaren zijn geweest. Je leeft in een actief conflictgebied, wordt geconfronteerd met gruweldaden – en er is maar weinig wat je er aan kan doen. Ik woonde op een compound met zo’n 80 anderen (en een bataljon soldaten): een vrij beperkt leven dus.

Hoewel ik het geluk had dat ik in een plek woonde met een zwembad én het beste restaurant van Zuid-Soedan, was er weinig te doen. En ondanks de goede vrienden die ik had, miste ik toch ook mijn familie en vrienden thuis.

Gezonde coping mechanismes

Onder zulke omstandigheden is het belangrijk dat je manieren vindt om je mentale gezondheid goed te houden. ‘Coping mechanismes’, zoals dat genoemd wordt. Alcohol is een populaire onder internationale hulpverleners, maar overduidelijk een erg ongezonde is. Betere opties zijn sporten, yoga, of een leuke hobby. Voor mij werd het make-up.

Met make-up had ik een hobby te pakken die op verschillende vlakken positief voor me was. Ik was creatief bezig; ik gebruikte mijn handen in plaats van mijn hoofd; ik gaf aandacht aan mezelf; en ik voelde me er zelfverzekerder door. Dit hielp me om de dagelijkse realiteit beter te kunnen dragen.

En nog steeds. Ik woon niet meer in Zuid-Soedan, maar ook in Nederland is het leven natuurlijk niet altijd makkelijk (lockdown na lockdown na lockdown…) en helpt het ritueel van make-up op doen me om me beter te voelen. Dit is ook waarom ik mijn blog en bedrijf ‘Meer dan make-up’ heb genoemd: omdat make-up voor mij zoveel meer is dan ‘alleen maar’ make-up.